Nieuws


Oratie prof. dr. Michiel van Agtmael


Enquête IMS

Je mening geven op landelijk niveau? Ook dit jaar houdt het Interfacultair Medisch Studentenoverleg (IMS) een enquête onder alle geneeskundestudenten in Nederland. Dit jaar is het thema van de enquête digitalisering, in de zorg én in de opleiding. Denk hierbij aan e-health, big data, artificial intelligence, het EPD en privacy. We horen natuurlijk graag hoe jullie hierover denken! Met het invullen draag je niet alleen bij aan de uitkomsten van de enquête, maar maak je ook nog eens kans op een iPad en andere mooie prijzen! Klik snel verder naar: bit.ly/IMSenquête

 

 

 


Design Your Library

Hoe ziet jouw ideale studieplek eruit? 
De komende jaren vernieuwt de VU de inrichting van de studiezalen en studieplekken. Natuurlijk horen we voor we aan de slag gaan graag wat studenten belangrijk vinden. Daarom starten we met een nieuw ontwerp voor de studiezaal op de 3e verdieping in de B-toren van het Hoofdgebouw. Alle VU-studenten zijn uitgenodigd mee te denken over hoe dat er uit moet gaan zien.
Vul de beeld-enquête in
In deze enquête van ongeveer vijf minuten kun je aan de hand van foto’s jouw voorkeuren aangeven.
Wat doen we met de uitkomsten?
Deze enquête is de start van een ontwerptraject. Iedereen die dat wil, wordt daarna uitgenodigd voor een ontwerpsessie waarbij je jouw idee vorm kunt geven. Een ontwerper gaat vervolgens met jouw idee aan de slag en werkt in de zomer een concreet voorstel uit. Je maakt dus kans om tijdens de eerste tentamenweek van het volgende collegejaar te studeren op je zelf ontworpen studieplek.
Wordt jouw ontwerp gekozen en uitgevoerd? Dan maak je kans op een IPad!

Werkzaamheden medische bibliotheek

Komende week zijn er werkzaamheden in de medische bibliotheek – loungeruimte 0A-100.

Dit veroorzaakt helaas overlast.

Wat gebeurt er wanneer?

Diverse werkzaamheden om nieuwe buitendeurkozijn te monteren.

Wanneer: dinsdag 22 mei tot vrijdag 25 mei & maandag 4 juni t/m vrijdag 8 juni


Solliciteer nu voor de Studentenraad 2018-2019!

Wil je meer leren over het onderwijs, je inzetten voor je medestudenten en bestuurservaring opdoen? Solliciteer dan voor een plekje bij de Studentenraad! Dit doe je door je CV + motivatiebrief te mailen naar: studentenraad@vumc.nl vóór 14 februari 23:59u! Wil je meer weten over wat een raadsjaar nou precies inhoud, wat de SR precies doet en wat je kan verwachten? Kom dan naar onze informatieavond 8 februari aanstaande!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Win een kickstart voor jouw initiatief en maak jouw droomproject in Afrika waar!

Albert Schweitzer Prijs 2018

Utrecht – Je talenten inzetten voor het welzijn van je medemens in Afrika, daar draait het om bij de Albert Schweitzer Prijs. Werk je aan een bijzonder initiatief of project om de gezondheid(szorg) in Afrika te verbeteren? En ben je tussen de 18 en 35 jaar? Dan kun je meedingen met de Albert Schweitzer Prijs en maak je kans op een kickstart van €5000. Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) reikt op 14 april 2018 voor de achtste keer de Albert Schweitzer Prijs uit. Tot en met 1 maart 2018 kun je je initiatief indienen. Meer info vind je op www.nasf.nl.

Ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid. Het zijn eigenschappen die kenmerkend zijn voor de deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs én Dr. Albert Schweitzer (1875-1965), de naamgever van de Albert Schweitzer Prijs en het NASF.

Met de Albert Schweitzer Prijs nodigt het NASF Nederlandse jongeren uit om initiatief te nemen voor verbetering van de gezondheid in Sub Sahara Afrika en biedt de stichting ondersteuning en een podium aan de innovatieve ideeën die Nederlandse jongeren hebben op dit gebied.

Wat valt er te winnen?

1 x Hoofdprijs: kickstart ter waarde van € 5.000

2 x aanmoedigingsprijs ter waarde van € 500

1 x publieksprijs ter waarde van € 1.000

Deelnemers krijgen hulp en begeleiding bij het verder ontwikkelen van hun initiatief.

Winnaars van 2016 zijn Lianne Cremers, Jelle Visser en Emma Birnie, twee artsen in opleiding en een cultureel antropoloog. Zij hebben zich ingezet om Podoconiosis, een ziekte aan de voeten die veel voorkomt in Ethiopië, aan te pakken. Door het lopen op vulkanische grond ontstaan ontstekingen die tot vervorming van de voeten leiden. Deze ontstekingen kunnen makkelijk voorkomen worden door het dragen van schoenen of het wassen van de voeten met zeep. Alleen weten veel mensen op het platteland dit niet. De winnaars van de Albert Schweitzer Prijs 2016 zijn naar Ethiopië gegaan en daar een voorlichtingscampagne uitgevoerd en gezorgd voor schoenen en zeep.

Heb jij ook een mooi idee voor verbetering van de gezondheid van Afrika? Twijfel dan niet en doe mee aan de Albert Schweitzer Prijs 2018. Niet alleen maak je kans op één van de prijzen, ook krijg je hulp en begeleiding bij het ontwikkelen van jouw initiatief. Lees op nasf.nl/albert-schweitzer-prijs-2018-start  meer over hoe je mee kunt doen aan de prijs en meld je voor 1 maart 2018 aan!

De Albert Schweitzer Prijs is een initiatief van het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF) en wordt ondersteund door het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, Stichting Kerk in Actie en Foundation Max van der Stoel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Albert Schweitzer Dr.  Schweitzer was arts, filosoof, theoloog en organist, maar is vooral bekend omdat hij in 1913 het Lambaréné ziekenhuis bouwde in Gabon en in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede ontving. Omdat zijn levensinstelling tijdloos is en een inspiratie voor veel mensen, zet het Nederlands Albert Schweitzer Fonds het werk van Albert Schweitzer voort. Voor miljoenen mensen was en is hij hèt voorbeeld van humaniteit en persoonlijk leiderschap. Zijn grootste nalatenschap is misschien wel hoe hij anderen tot grootse daden heeft geïnspireerd.

Over het NASF Gezondheid is het belangrijkste dat je hebt. Ook wanneer je geboren bent in Afrika. Daarom steunt het NASF kleine projecten van lokale initiatiefnemers die concreet de gezondheid van de bevolking verbeteren, daar waar dat hard nodig is.

————————————————————————————————————————————–

De Studentenraad presenteert: VGT oefenen!

Ben je zenuwachtig voor de Voortgangstoets? Hoe pak je de VGT aan? Wat is de beste strategie? Wat voor vragen kan je verwachten?

De Studentenraad helpt je graag! Wij leggen uit hoe de VGT in elkaar zit, hoe de puntentelling werkt, we leggen verschillende strategieën uit en, niet onbelangrijk, we zullen ook vragen oefenen!

Wanneer: maandag 5 februari

Tijd: 16:30u-18:30u

Locatie: volgt

Aanmelden via: https://goo.gl/forms/p2hjirf916VBcboU2

We zien jullie graag 5 februari!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Anatomie app: Complete Anatomy van 3D4 Medical

Het VUmc heeft onlangs de app: Complete Anatomy aangeschaft. Deze app is zeer uitgebreid en dient als vervanging van de anatomie boeken. De app is makkelijk verkrijgbaar voor alle Mac’s en is ook beschikbaar voor Windows 10. De app zal hopelijk ook op alle pc’s in de Medische Bibliotheek komen, maar op dit moment werkt dat nog niet. Daar zijn we nog mee bezig en we hopen de app ook daar zo snel mogelijk te kunnen lanceren. Belangrijke informatie omtrent het downloaden:

 • De app is te downloaden via de App store en Windows store.
 • Open de app en maak een account aan (rechterbalk van het scherm).
 • Maak een account aan via een VU netwerk (Eduroam, VU Campusnet). Dit houdt in dat je dus op de VU verbonden moet zijn met het internet en dan een account aanmaakt voor de app.
 • Gebruik voor je account je studentmail.
 • Verifieer je e-mailadres door op de link in de mail te klikken en klik vervolgens in de app op: I’ve verified my email.’
 • Je hebt nu volledige toegang tot de app!

Voor de handleiding: klik hier

 

 

 

 


Verbouwingen Medische Bibliotheek/Imaging Center

Vanaf maandag 27 november 2017 zijn er ten behoeve van het Imaging Center sloopwerkzaamheden gepland.

Voor het realiseren van de verbindingsgang van het Imaging Center naar de F-vleugel moeten sloopwerkzaamheden verricht worden. Op de begane grond ter hoogte van de medische bibliotheek en recht daarboven op de eerste verdieping aansluitend aan de lifthal zullen borstweringen/binnenspouwbladen verwijderd worden.

Periode werkzaamheden  

Van maandag 27 november (week 48) tot en met 15 december 2017 zullen de werkzaamheden plaatsvinden, doordeweeks en binnen de reguliere werktijden. De werkzaamheden starten om 07.00 uur ’s morgens.

Wat betekent dit voor u?

Voor het weghalen van de borstweringen / binnenspouwbladen zal het beton d.m.v. zogenoemd kernboren verwijderd worden. Dit geeft een geringe overlast van geluid en trilling. De randen van de te slopen delen zullen weggehakt worden. Dit zal gedurende kortere tijd geluidshinder veroorzaken en daarom zullen deze specifieke werkzaamheden tussen 7.00 uur en 8.30 uur plaatsvinden. Uiteraard proberen we de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Contact

Indien er overlast is of nog vragen zijn over de bouwplanning en/of bouwwerkzaamheden rondom het nieuwbouwproject Imaging Center, neem gerust contact op via Secretariaat Projectbureau Huisvesting: (020) 44 44 166 of info.imagingcenter@vumc.nl.

————————————————————————————————————————————–

Collegeopnames

Zoals jullie misschien al is opgevallen, worden de colleges niet of nauwelijks meer opgenomen en worden de Powerpoints van de colleges ook niet of nauwelijks gedeeld met de studenten. Wij zijn, in samenwerking met andere organisaties, hier druk mee bezig en hopen snel tot een oplossing te komen!

————————————————————————————————————————————–

Tentamenrooster semester 2 (2017-2018)

Het tentamenrooster voor semester 2 (2017-2018) is bekend en is via deze link te vinden!

————————————————————————————————————————————–

Update oktober 2017

Vanaf 1 oktober wordt de volgende fase in het continueringsplan voor het gebouw Medische Faculteit gestart. Daarmee wordt ruimte gecreëerd voor huisvesting van onderwijs, (droog) onderzoek van diverse onderzoeksgroepen en opleidingen op het gebied van de medische-, gedrags-, bewegings- en gezondheidswetenschappen.

C-vleugel begane grond en ABCD-vleugels verdieping 1-4
Tot eind maart 2018 worden de C-vleugel op de begane grond en de A-, B-, C- en D-vleugels van verdiepingen 1 t/m 4 geüpgraded. Deze bouwdelen zijn inmiddels leeggemaakt. De laboratoria zijn naar het O|2 Labgebouw verhuisd. Het onderwijs dat hier gegeven werd, is elders in de Medische Faculteit of op de Campus ondergebracht. Voor diverse zit-werkplekken zijn tijdelijk alternatieve oplossingen gevonden in het MF gebouw.

Toegankelijkheid tijdens de bouwwerkzaamheden

De ABCD-vleugels van verdiepingen 1 t/m 4 worden gelijktijdig aangepakt. Daardoor zijn tijdens de verbouwing in het pand diverse gangen en liften niet toegankelijk, omdat ze in het bouwgebied liggen. Dit wordt duidelijk aangeven met bewegwijzering en dat geldt ook voor de routes naar nog wel in gebruik zijnde gebieden. De zelfstudieruimten, werkgroep- en onderwijsruimten in de bouwgebieden zijn ook niet beschikbaar. De applicatie ‘studie spot’ geeft dit duidelijk aan. Om de overlast voor de gebruikers  die nog in het pand werken te minimaliseren zijn diverse maatregelen getroffen zoals: boor- en of sloopwerkzaamheden die lawaai maken niet uitvoeren tijdens werktijduren, monitoren van trillingen bij een aantal gevoelige onderzoek locaties, plaatsen van stofschotten, etc.

Verdere informatievoorziening
Meer informatie over de looproutes tijdens de verbouwing, hoe de verdiepingen eruit gaan zien, de actuele planning, etcetera, is vanaf begin oktober te vinden op informatieborden en op de lichtkrant bij de hoofdingang. Regelmatig ontvangen bewoners en geïnteresseerden ook de FCO nieuwsbrief “Campus in Ontwikkeling”.

Globale planning

Oktober 2017

Eind eerste kwartaal 2018

Derde kwartaal 2018

start verbouwing: ABCD 1-4 en C0

– inhuizing ABC 3/4 en D 1-4
– start verbouwing: ABCD 5/6

– inhuizing ABC 1/2 en C0
– inhuizing ABCD 5/6

Brain, Body, Health en Behavior
Samen met het O|2 Labgebouw wordt het vernieuwde MF gebouw het visitekaartje binnen het profileringsthema Human Health & Life Sciences op de VU Campus. De begane grond van de Medische Faculteit werd het afgelopen jaar in een nieuw jasje gestoken. De gemeenschappelijke ruimte en het restaurant werden gemoderniseerd en ook G-H0 is geüpgraded. Het is er lichter, eigentijdser, ruimtelijker geworden en de ruimte biedt diverse soorten werk- en ontmoetingsplekken. In het najaar 2018 clustert het gebouw onderwijs, onderzoek en start-ups gericht op ‘brain, body, health en behavior’. Het brengt dan de volgende gebruikersgroepen fysiek en inhoudelijk bijeen:

 • Instituut voor Onderwijs en Opleidingen (School of Medical Science VUmc)
 • Instituut voor Onderwijs en Opleidingen ( Amstel Academie)
 • Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde
 • Diverse afdelingen van het VUmc reeds gehuisvest in gebouw MF (o.a. afdelingen van Divisie 6 VUmc,
  klinische genetica, FMT)
 • Faculteit der Gedrags- en  Bewegingswetenschappen VU
 • Faculteit Aard en Levenswetenschappen (Gezondheidswetenschappen) VU

 

 

 

 

 

 

 

De begane grond van de Medische Faculteit werd het afgelopen jaar al bijna helemaal in een nieuw jasje gestoken. De gemeenschappelijke ruimte en het restaurant werden gemoderniseerd en ook G-H0 is geüpgraded. Het is er lichter, eigentijdser, ruimtelijker geworden en de ruimte biedt diverse soorten werk- en ontmoetingsplekken.

————————————————————————————————————————————–

De UB organiseert een ‘pizzasessie’ voor studenten, om studenten mee te laten denken over (de vorm van) studieplekken en wat de UB voor ze kan doen. Interesse? Meld je dan aan via: secretariaat.ub@vu.nl

Let op: het betreft de bibliotheek in het Hoofdgebouw, niet de medische bieb!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————–


PubMed curssussen

Wist je al dat de bibliotheek verschillende (gratis!) online cursussen aanbiedt? Zoals een cursus over PubMed (ook in het Engels te volgen). Deze cursussen zijn in elk jaar van de studie handig, maar in het bijzonder voor de derdejaars en de studenten die met hun wetenschappelijke stage gaan beginnen zijn deze cursussen super handig!

Bieb

 

 

 

 

————————————————————————————————————————————–


Klik hier om je aan te melden voor het grote studentenforum!

uiterlijke studentenforum

————————————————————————————————————————————–

Verkiezingen SR VUmc: klik hier om je stem uit te brengen!

verkiezingsposter_1.0-page0————————————————————————————————————————————–

3D Anatomieatlas online altijd en overal!

anatomieatlas

Vanaf februari 2017 heeft elke student toegang tot de nieuwe 3D anatomieatlas van de medische bibliotheek. Met deze atlas kun je laag voor laag en vanuit elke hoek de anatomische structuren bekijken.

klik hier voor meer informatie en een handleiding

—————————————————————————————————————————————–

vutijdlijn_evenement-page0

VUtijdlijn actiedag met Compendium winactie!

Dinsdag 7 februari aanstaande is misschien wel de dag dat jij een compendium boekenset wint!

Tussen 10:00 en 14:00 staan wij in de MF om jullie alles uit te leggen over de nieuwe site VU-tijdlijn waarop je snel, gemakkelijk en overzichtelijk alle informatie en deadlines kunt vinden voor jouw studiejaar. Dit door middel van een tijdlijn met hieraan kaartjes verbonden waarop vragen worden beantwoord als: ‘Wat moet ik regelen voor mijn zorgstage?’. Onder de vraag staat het antwoord en een verwijzing naar de plek waar je alle aanvullende informatie kunt vinden. Kom op 7 februari dus langs als je nieuwe ideeën hebt voor een kaartje of meer uitleg wilt onder het genot van iets lekkers!

Degene met het beste idee voor een nieuw kaartje wint een compendium boekenset met alle stof van de hele bachelor geneeskunde samengevat in één overzicht! Dus neem alvast een kijkje op http://www.vutijdlijn.nl/# om een nieuw kaartje te bedenken!

—————————————————————————————————————————————–